Σάββατο
18
Απριλίου
Σάββατο Διακαινησίμου,
Ιωάννου, Κοσμά, Ιωάννου Ιωαννίνων
Στιγμές...
Η γνώμη σας μετράει

Περιμένουμε τις απόψεις σας, μας ενδιαφέρουν τα άρθρα σας. Η στήλη αυτή φιλοξενεί τα δικά σας κείμενα. Απλώς πατήστε εδώ.

 

Προσεχώς:
aerostato1
Αερόστατο στο Λεωνίδιο

Πάσχα σημαίνει ελληνική ύπαιθρος και οικογενειακή θαλπωρή… Πάσχα σημαίνει το μάζεμα της οικογένειας στο γιορτινό τραπέζι, οι λουλουδιασμένες εικόνες και τα ανοιξιάτικα αρώματα της φύσης… Πάσχα σημαίνει να ξαναθυμηθείς τα ξένοιαστα παιδικά χρόνια, τότε που μαζεύαμε λουλούδια για το στόλισμα του Επιτάφιου, που περιμέναμε με περίσσεια αγωνία την κατασκευή των κουλουριών, το βάψιμο των αυγών, το περιδιάβασμα στις εκκλησιές του χωριού παρότι η θρησκευτική κατάνυξη ήταν μάλλον άγνωστη έννοια...

Το Πάσχα στην Αρκαδία είναι ξεχωριστό. Ανεξάρτητα από τους ιδιαίτερους δεσμούς των Αρκάδων με τον τόπο τους, ο Νομός μας αποτελεί ελκυστικό πασχαλινό προορισμό για όσους επιθυμούν να περάσουν τούτες τις μέρες κοντά στη φύση και την παράδοση. Τα έθιμα πολλά και ακόμη ζωντανά…

Η αρκαδική πρωτεύουσα γίνεται μια μεγάλη ψησταριά. Ο καπνός που δημιουργούν οι φωτιές, που σιγά -σιγά ανάβουν, ξεκινώντας λίγο μετά την Ανάσταση, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα από το ύψωμα του Αγίου Θεοδώρου. Το πρωί της Κυριακής, στην κεντρική πλατεία, αρχίζει το μεγάλο γλέντι με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ οι ντόπιοι και ξένοι ζωντανεύουν το έθιμο της κλεφτουριάς. Προσφέρονται αρνί, τριπολιτσιώτικο κρασί, κόκκινα αυγά, κουλούρια και μεζέδες.

Περισσότερα...

 

Στην Τρίπολη του 1942

DROMOI_ARXAGELOU

Πάσχα του 1942. Στην κατοχική Τρίπολη, εκείνη η Μεγάλη Τρίτη, ήταν διαφορετική… Με αφορμή το «Τροπάριο της Κασσιανής», δόθηκε η «Μάχη των τριών Κασσιανών» όπως την ονόμασαν, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη. Ο μεγάλος συνθέτης ζούσε εκείνη την εποχή με την οικογένειά του στην αρκαδική πρωτεύουσα. Όπως θυμάται ο ίδιος «…από μικρό παιδί έψελνα στην εκκλησία και σε ηλικία 15 ετών «διορίστηκα» μαέστρος στην Χορωδία της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη, με την υποχρέωση να γράφω κάθε Κυριακή νέες εκκλησιαστικές συνθέσεις. Στην Τρίπολη έγραψα πολλά έργα για την εκκλησιαστική χορωδία της Αγίας Βαρβάρας, που σ’ ένα διάστημα ήμουν κι εγώ ο μαέστρος της. Εγραψα πολλά ‘Σε υμνούμεν’, χερουβικά και μία Κασσιανή, την οποία αναπαλαίωσα, την ξανάγραψα. Μετά από σαράντα ακριβώς χρόνια στο Παρίσι πάνω σ’ αυτό το ίδιο μοτίβο στήριξα ένα από τα τελευταία μου έργα, την Τρίτη Συμφωνία»...

Περισσότερα...

 

Κάποιο Απρίλιο

Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε', σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.
Ήταν 10 Απριλίου 1821.

Στο Λεβίδι συγκρούονται ολιγάριθμοι Έλληνες –μεταξύ τους και μοναχοί από το Μεγάλο Σπήλαιο- με πολυπληθείς Τούρκους. Η μάχη του Λεβιδίου ήταν από τις πρώτες νικηφόρες πολεμικές επιχειρήσεις των επαναστατημένων Πελοποννησίων.
Ήταν 14 Απριλίου 1821.

Στη σύσκεψη της Καρύταινας, ο Κολοκοτρώνης γίνεται αρχιστράτηγος και ο Τομπάζης ναύαρχος των επαναστατημένων Ελλήνων.
Ήταν 28 Απριλίου 1821.

Έρχεται στον κόσμο, ο άνθρωπος που σημάδεψε την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο αρχιστράτηγος της Επανάστασης, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Γέρος του Μοριά».
Ήταν 3 Απριλίου 1834.

Στο τουρκικό τζαμί του Ναυπλίου, αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα. «…Κατά τους μήνας Μάϊον, Ιούνιον, Ιούλιον, Αύγουστον και τας αρχάς Σεπτεμβρίου του χιλιοστού οκτακοσιοστού τριακοστού τρίτου έτους oργανώθη εις το Βασίλειον τούτο σύστασις και συνωμοσία επί σκοπώ να ταράξει την κοινήν ησυχίαν και να προσβάλει την εσωτερικήν ασφάλειαν του κράτους και την εθνικήν ανεξαρτησίαν. Οι κυριότεροι αρχηγοί της στάσεως και συνωμοσίας αυτής ήσαν ο Δημήτριος Πλαπούτας, επονομαζόμενος Κολιόπουλος, ετών τεσσαράκοντα πέντε, και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ετών εξήντα τεσσάρων, αμφότεροι έχοντες διαμονήν εις την επαρχίαν Γορτύνης...» αναφέρεται στο κατηγορητήριο.
Ήταν 30 Απριλίου 1834.

Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.
Ήταν 19 Απριλίου 1882.

Νικητής των εκλογών και πρωθυπουργός, αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός από τα Λαγκάδια, απόγονος της ιστορικής και αρχοντικής οικογένειας των Δηλιγιανναίων.
Ήταν 7 Απριλίου 1885.

Στην εκλογική αναμέτρηση, νικητής αναδεικνύεται ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ενώ ο αντίπαλός του Χαρίλαος Τρικούπης, αδυνατεί ακόμη και να εκλεγεί βουλευτής με αποτέλεσμα να αποχωρήσει της πολιτικής.
Ήταν 16 Απριλίου 1895.

Στην Κερασίτσα γεννιέται ο αγωνιστής της Δημοκρατίας, Γρηγόρης Λαμπράκης.
Ήταν 3 Απριλίου 1918.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ξεκινάει την πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης, παρά την απαγόρευση, κατά τη διάρκεια της οποίας συλλαμβάνεται και κακοποιείται.
Ήταν 21 Απριλίου 1963.