Τρίτη
26
Μαΐου
Κάρπου και Αλφαίου, Αλεξάνδρου
Στιγμές...
Η γνώμη σας μετράει

Περιμένουμε τις απόψεις σας, μας ενδιαφέρουν τα άρθρα σας. Η στήλη αυτή φιλοξενεί τα δικά σας κείμενα. Απλώς πατήστε εδώ.

 

Προσεχώς:
aerostato1
Αερόστατο στο Λεωνίδιο

Πάσχα σημαίνει ελληνική ύπαιθρος και οικογενειακή θαλπωρή… Πάσχα σημαίνει το μάζεμα της οικογένειας στο γιορτινό τραπέζι, οι λουλουδιασμένες εικόνες και τα ανοιξιάτικα αρώματα της φύσης… Πάσχα σημαίνει να ξαναθυμηθείς τα ξένοιαστα παιδικά χρόνια, τότε που μαζεύαμε λουλούδια για το στόλισμα του Επιτάφιου, που περιμέναμε με περίσσεια αγωνία την κατασκευή των κουλουριών, το βάψιμο των αυγών, το περιδιάβασμα στις εκκλησιές του χωριού παρότι η θρησκευτική κατάνυξη ήταν μάλλον άγνωστη έννοια...

Το Πάσχα στην Αρκαδία είναι ξεχωριστό. Ανεξάρτητα από τους ιδιαίτερους δεσμούς των Αρκάδων με τον τόπο τους, ο Νομός μας αποτελεί ελκυστικό πασχαλινό προορισμό για όσους επιθυμούν να περάσουν τούτες τις μέρες κοντά στη φύση και την παράδοση. Τα έθιμα πολλά και ακόμη ζωντανά…

Η αρκαδική πρωτεύουσα γίνεται μια μεγάλη ψησταριά. Ο καπνός που δημιουργούν οι φωτιές, που σιγά -σιγά ανάβουν, ξεκινώντας λίγο μετά την Ανάσταση, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα από το ύψωμα του Αγίου Θεοδώρου. Το πρωί της Κυριακής, στην κεντρική πλατεία, αρχίζει το μεγάλο γλέντι με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ οι ντόπιοι και ξένοι ζωντανεύουν το έθιμο της κλεφτουριάς. Προσφέρονται αρνί, τριπολιτσιώτικο κρασί, κόκκινα αυγά, κουλούρια και μεζέδες.

Περισσότερα...

 

Στην Τρίπολη του 1942

DROMOI_ARXAGELOU

Πάσχα του 1942. Στην κατοχική Τρίπολη, εκείνη η Μεγάλη Τρίτη, ήταν διαφορετική… Με αφορμή το «Τροπάριο της Κασσιανής», δόθηκε η «Μάχη των τριών Κασσιανών» όπως την ονόμασαν, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη. Ο μεγάλος συνθέτης ζούσε εκείνη την εποχή με την οικογένειά του στην αρκαδική πρωτεύουσα. Όπως θυμάται ο ίδιος «…από μικρό παιδί έψελνα στην εκκλησία και σε ηλικία 15 ετών «διορίστηκα» μαέστρος στην Χορωδία της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη, με την υποχρέωση να γράφω κάθε Κυριακή νέες εκκλησιαστικές συνθέσεις. Στην Τρίπολη έγραψα πολλά έργα για την εκκλησιαστική χορωδία της Αγίας Βαρβάρας, που σ’ ένα διάστημα ήμουν κι εγώ ο μαέστρος της. Εγραψα πολλά ‘Σε υμνούμεν’, χερουβικά και μία Κασσιανή, την οποία αναπαλαίωσα, την ξανάγραψα. Μετά από σαράντα ακριβώς χρόνια στο Παρίσι πάνω σ’ αυτό το ίδιο μοτίβο στήριξα ένα από τα τελευταία μου έργα, την Τρίτη Συμφωνία»...

Περισσότερα...

 

Κάποιο Μάϊο

Τα «Ορλοφικά», μία από τις εξεγέρσεις των υποδουλωμένων Ελλήνων, στην Πελοπόννησο, πριν από την Επανάσταση του 1821, λήγουν άδοξα στη μάχη στα Τρίκορφα.
Ήταν 26 Μαΐου 1770.

Στην Παλούμπα γεννιέται ο Δημήτρης Πλαπούτας, ήρωας της Επανάστασης του 1821, στρατιωτικός και πολιτικός.
Ήταν 15 Μαΐου 1786.

Η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης, στο Βαλτέτσι. Οι επαναστατημένοι Έλληνες πετυχαίνουν μεγάλη νίκη, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου.
Ήταν 13 Μαΐου 1821.

Στα Δολιανά, ο Νικηταράς με 300 αγωνιστές τρέπουν σε φυγή 8.000 Τούρκους.
Ήταν 18 Μαΐου 1821.

Φεύγει από τη ζωή ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης, ο οποίος –σύμφωνα με την παράδοση- ευλόγησε τη σημαία της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα.
Ήταν 30 Μαΐου 1826.

Δολοφονείται ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ενώ προσερχόταν στη Βουλή. Ο 35χρονος Αντώνης Κωσταγερακάρης, «λεσχειάρχης και χαρτοπαίχτης», «εκδικήθηκε» τον Γορτύνιο πολιτικό για την απόφασή του να κλείσει τις χαρτοπαιχτικές λέσχες.
Ήταν 31 Μαΐου 1905.

Χάνει τη μάχη για τη ζωή του ο βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας Γρηγόρης Λαμπράκης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά λίγες ημέρες νωρίτερα από τους παρακρατικούς Εμμανουηλίδη και Κοτζαμάνη.
Ήταν 27 Μαΐου 1963.

Φεύγει από τη ζωή ο ποιητής και στιχουργός Νίκος Γκάτσος.
Ήταν 12 Μαΐου 1992.