Οι νέοι να γνωρίσουν τις ρίζες τους.

      Τη μεγαλύτερη απειλή για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, αποτελεί η αποκοπή των νέων ομογενών από τη γλωσσική και πολιτιστική ρίζα και για το σκοπό αυτό προωθούνται προγράμματα που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον της νέας γενιάς. Οι 62 αντιπρόσωποι των αρκαδικών συλλόγων και οργανισμών από αρκετές πόλεις της χώρας, που συγκεντρώθηκαν στο Λας Βέγκας, για τις εργασίες του 69ου Εθνικού Συνεδρίου της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την «κατάλληλη υποδομή» που θα καταστήσει την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής «χρήσιμη και ωφέλιμη» για τους νεότερους Ελληνοαμερικανούς αρκαδικής καταγωγής.

Διαβάστε περισσότερα: 69ο Συνέδριο Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής

Επετειακό Λεύκωμα "Ο Κολοκοτρώνης"

     Έφυγε από το χωριό του, κάπου στη Μεγαλόπολη, μετά από οικογενειακή διαφωνία το 1860 και κατατάχθηκε ως δόκιμος αξιωματικός σε αγγλικό καράβι. Φθάνοντας στη Μελβούρνη λιποτάκτησε και αναζήτησε την τύχη του, ως χρυσοθήρας, στο Μπέντιγκο. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Γεωργίου Βαφιόπουλο, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο πρώτος Αρκάς που έφτασε στην Αυστραλία. Ο Βαφιόπουλος παντρεύτηκε με μία Αυστραλή, απέκτησε τρία παιδιά και πέθανε σε ηλικία 53 ετών. Οι απόγονοί του άλλαξαν το επίθετό τους σε Βαπ (Vapp). Τη δική του σφραγίδα στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Αυστραλίας, έβαλε ο Χρήστος Παπαδημητρίου που έφυγε από τη Νεστάνη για την Αυστραλία το 1925. Ως Κρις Πάπας, δημιούργησε το “Embassy Hall” στην καρδιά του ελληνόφωνου τότε Περάν, το οποίο φιλοξένησε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, γάμων, χορών.

     Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στο επετειακό Λεύκωμα για τα 50 χρόνια του Παναρκαδικού Συλλόγου της Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης» και στηρίζονται στον πρώτο τόμο του βιβλίου του Χιου Γκιλκράιστ, «Αυστραλοί και Έλληνες» (Australians and Greeks). Σήμερα οι Αρκάδες της Μελβούρνης φτάνουν τους 13.000, αριθμός ίσος με το μισό πληθυσμό της Τρίπολης!